آیا حمله به رفح آخرین میخ بر تابوت کمپ دیوید خواهد بود؟

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری آنلاین جیرو، بنیامین نتانیاهو بار دیگر بر لزوم عملیات نظامی زمینی در شهر رفح، در جنوبی ترین بخش غزه، جایی که حدود 1.4 آواره را در خود جای داده تاکید کرده است، همزمان بسیاری کشورها از مصر تا عربستان سعودی و آمریکا و فرانسه در خصوص این حمله هشدار می دهند.

آیا حمله به رفح آخرین میخ بر تابوت کمپ دیوید خواهد بود؟

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز گذشته به نقل از مقامات مصری و دیپلمات های غربی نوشت که اگر اسراییل بخواهد نظامیان خود را وارد شهر رفح کند، مصر پیمان کمپ دیوید را به حالت تعلیق درخواهد آورد.

در این میان دو منبع امنیتی مصری نیز به شبکه الجزیره گفته اند که قاهره حدود 40 تانک و نفربر را در شمال شرق سینا طی دو هفته گذشته مستقر کرده است تا خود را برای هرگونه تحولی که منجر به ورود سیل آوارگان از غزه به خاک مصر شود، آماده کنند.

تا این جای کار نشانه ای از اینکه اسراییل هشدارهای مصر را جدی گرفته باشد، در دست نیست، بلکه بنیامین نتانیاهو روز گذشته بار دیگر گفت که اسراییل چاره ای جز ورود نظامی به رفح ندارد

نتانیاهو، در اظهاراتی به شبکه آمریکایی «ای بی سی نیوز» گفت: «کسانی که به ما در خصوص ورود به رفح هشدار می دهند، عملا به ما می گویند که باید جنگ را ببازیم و حماس را در آنجا رها کنیم». او در خصوص نگرانی ها از کشتار جمعیت انبوه غیرنظامیان شهر نیز ادعا کرد نیروهای اسراییلی «با تضمین عبور ایمن اهالی غیرنظامی برای خروج از رفح»، وارد این شهر واقع در جنوب نوار غزه خواهند شد.

جوزپ بورل مسیول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اما در پاسخ نتانیاهو گفت که او از طرحی برای عبور غیرنظامیان سخن می گوید، اما اشاره ای به اینکه آن ها باید به کجا بروند، نمی کند.

به نظر می رسد منظور نتانیاهو از عبور اهالی رفح، گسیل آن ها به سمت خاک مصر است، اتفاقی که مقامات مصری را در وضعیت پیچیده ای قرار خواهد داد.

اما در سایه اصرار اسراییل برای عملیات در شهر رفح، این سوال مطرح است جدیت دولت مصر در خصوص تعلیق پیمان کمپ دیوید تا چه حد است؟ توافقی که نماد سازش با اسراییل محسوب می شود و اولین اقدامی است که اتحاد اعراب در مقابل اسراییل را بر هم زد.

پیمان کمپ دیوید

پیمان کمپ دیوید در 26 شهریور 1357 (17 سپتامبر 1978) میان «انور سادات» رییس جمهور مصر و «مناخم بگین» نخست وزیر اسراییل در واشنگتن و با حضور «جیمی کارتر» رییس جمهور وقت آمریکا امضا شد و قاهره موجودیت اسراییل را در قبال خروج نظامیان این رژیم از صحرای سینا به رسمیت شناخت.

در متن این پیمان تصریح شده بود که «در خصوص یک سری ترتیبات امنیتی از جمله مناطق دارای محدودیت های تسلیحاتی، استقرار نیروهای سازمان ملل و ناظران سازمان ملل توافق شده است». جزییات این توافق نیز در یک پروتکل الحاقی آمده است.

طبق این پروتکل الحاقی، شبه جزیره سینا به سه بخش الف؛ ب و ج تقسیم شده و ارتش مصر در خصوص میزان و مقدار حضور نظامی در بخش ج با محدودیت هایی مواجه است، همین محدودیت بود که باعث شد تروریست های داعش و دیگر گروههای مسلح طی یک دهه اخیر مجال زیادی برای فعالیت در شبه جزیره سینا داشته باشند.

اما اگر مصر بخواهد تهدیدات خود را عملی کرده و کمپ دیوید را به حالت تعلیق در آورد، این موضوع می تواند اثراتی هم برای اسراییل و هم برای خود مصر داشته باشد؛ در خصوص اسراییل باید گفت که این پیمان در آن برهه موجب شد تا خیال تل آویو از بابت مرزهای جنوبی راحت شده و تمرکز خود را به مرزهای شمالی با لبنان و سوریه متمرکز کند، اکنون در صورت تعلیق پیمان، اسراییل مجبور است بخشی از توان و نظامیان خود را معطوف به مرز مصر کند.

علاوه بر این پیمان کمپ دیوید یک جنبه نمادین از فایق آمدن اسراییل به تهدیدات منطقه ای حول خود در آن برهه داشت، پیمانی که پس از آن توافق «وادی عربه» میان اردن و اسراییل پیش آمد و به مرور از شدت و حدت مخالفت دولت های عربی با اسراییل کاست تا کنون که امارات و بحرین و مغرب و تا حدی سودان به توافقات سازش پیوسته اند و عربستان سعودی نیز که مدت هاست روابط غیر رسمی با تل آویو دارد، تعلیق توافق کمپ دیوید چه بسا که بتواند نه تنها جلوی توافق بیشتر سازش را بگیرد، بلکه به شکل دومینو وار دیگر کشورهای سازشگر عربی را نیز به سمت تعلیق توافقات بکشاند.

از سوی دیگر تعلیق پیمان کمپ دیوید، تبعاتی نیز برای مصر خواهد داشت که می تواند موجب قطع کمک های آمریکا به قاهره شود، آن هم در شرایطی که تورم و کمبود ارز اقتصاد مصر را با بحران مواجه کرده است.

آیا حمله به رفح آخرین میخ بر تابوت کمپ دیوید خواهد بود؟
مرز رفح و شبه جزیره سینا. محور فلادلفیا که به عنوان منطقه حایل میان غزه و مصر عمل می کند و اسراییل قصد دارد کنترل این محور را در دست بگیرد.

ماهیت تهدیدات مصر

مصر بیش از هر کشور دیگری خود را در معرض تبعات جنگ غزه می بیند، ورود صدها هزار پناهجو از غزه به خاک این کشور چیزی نیست که اقتصاد ضعیف و بحران زده مصر بتواند با آن مواجه شود؛ قاهره به خوبی متوجه تبعات اقتصادی، امنیتی، اجتماعی و سیاسی چنین رویدادی است.

از سوی دیگر مصر پس از چند دوره سیاست تقابل با اسراییل و غرب پس از جمال عبدالناصر، تغییر جبهه داده و خود را در دایره متحدین غرب می بیند و به نظر نمی رسد اراده و خواست آن چنانی برای خروج از این منظومه در میان رهبران مصر وجود داشته باشد، حتی در دوره یک ساله مرحوم «محمد مرسی» رییس جمهور اخوانی مصر نیز سخنی درباره خروج از پیمان کمپ دیوید به میان نیامد.

در این میان مقامات مصر تا جایی که می توانند تلاش دارند با ابزار تهدید و استمداد از واشنگتن جلوی فاجعه را بگیرند. حتی عبدالفتاح السیسی در همان روزهای ابتدایی جنگ در 26 جیرو در کنفرانس خبری مشترک با «اولاف شولتز» گفت که کوچ اجباری ساکنان غزه به صحرای سینا به منزله «اعلان جنگ» علیه مصر است.

در جمع بندی این گزارش، باید گفت بعید نیست در صورت حمله اسراییل به رفح و ورود سیل آوارگان به صحرای سینا، مصر پیمان کمپ دیوید را به حالت تعلیق در آورد و بر خلاف متن معاهده، ارتش خود را در مرز با غزه مستقر کند تا حداقل بتواند جمعیت پناهندگان را کنترل کند. اما اینکه قاهره علیه اسراییل اعلان جنگ کند، احتمال نزدیک به صفر دارد، هرچند در میان تحولات سریع منطقه هیچ احتمالی را نباید صفر دانست.

پایان پیام/








شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید




این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

آیا حمله به رفح آخرین میخ بر تابوت کمپ دیوید خواهد بود؟

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آیا حمله به رفح آخرین میخ بر تابوت کمپ دیوید خواهد بود؟" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آیا حمله به رفح آخرین میخ بر تابوت کمپ دیوید خواهد بود؟"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه