جیرو/گیلان 20 اردیبهشت ماه «روز گل محمدی و گلاب» نامگذاری شده است. روستای گیلده در این روز میزبان مسیولان و باغداران گل محمدی شهرستان شفت است تا به استقبال ویژه برنامه های هشتمین جشنواره گلاب گیلده بروند.
اسفندماه سال 1401 و در جلسه 891 شورای عالی انقلاب فرهنگی و به پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 20 اردیبهشت بنام «روز گل محمدی و گلاب» تصویب شد و حالا دو سالی می شود یک رویداد فرهنگی در تقویم کشور ثبت شده است. ثبت این رویداد مدیون تلاش شورای فرهنگ عمومی شهرستان کاشان است و برای هر ایرانی نام گل محمدی و گلاب ایران، شهرستان کاشان و باغ های زیبای گل محمدی این شهرستان را تداعی می کند.
اردیبهشت ماه هرسال، شهرستان کاشان، میزبان گردشگران ایرانی و خارجی است که برای دیدن خانه های تاریخی شهر کاشان، طبیعت زیبا و باغ های نیاسر، قمصر، اردهال و دیگر شهر و روستاهای تولید کننده گلاب می روند. اما جالب است بدانید از 10 سال پیش روستای «گیلده» شهرستان شفت در استان گیلان نیز از نیمه اردیبهشت تا نیمه خردادماه، پذیرای علاقمندان به باغ های گل محمدی و صنعت گلاب گیری است.
این روستا از قدیم تولید کننده گل محمدی بوده و مردمش به طور سنتی گلاب تهیه می کنند و به ابتکار یک معلم کارآفرین، نخستین کارگاه گلاب گیری در روستای گیلده به راه می افتد و پس از آن شاهد اشتیاق و علاقه اهالی گیلده برای توسعه باغ های گل محمدی در روستای گیلده هستیم؛ به طوری که اکنون 87 باغدار 32 هکتار از زمین های گیلده را زیر کشت گل های محمدی برده اند و به جای یک سایت گلاب گیری، حالا 5 سایت گلاب گیری در گیلده فعالیت می کند. چندسالی می شود که به همت اهالی و مسیولان شهرستان شفت و با هدف معرفی گلاب این شهرستان، جشنواره گلاب گیری در روستای گیلده برگزار می شود. سال گذشته، هفتمین جشنواره گلاب گیری در این روستا برگزار شد.
چندروز پیش، میهمان باغ گل معلم خوش ذوقی بودیم که نخست باغ گل پدری را احیا کرد و سپس اولین دستگاه تقطیر و گلاب گیری را خریداری و کارگاهی در جوار باغ خود برای گلاب گیری احداث کرد. مرتضی محمدی، می گوید: هرسال در چنین روزهایی باغ گل شکوفا شده و شاهد حضور تورهای گردشگری و علاقمندان به صنعت گلاب گیری هستیم اما امسال بخاطر سرمای فروردین ماه، هنوز بوته های گل محمدی شکوفا نشده است. اگر یک روز باران مناسب ببارد، با تابش آفتاب در روزهای بعد، به سرعت غنچه ها باز می شوند.
وی می افزاید: پنجشنبه 20 اردیبهشت ماه میزبان فرماندار شهرستان شفت، دهیار و باغداران گیلده هستیم تا ضمن پاسداشت این روز، برای هشتیمن جشنواره گل محمدی در روستای گیلده نیز برنامه ریزی شود.
این معلم کارآفرین که حالا کار خود را توسعه داده و پنج دستگاه تقطیر خریداری کرده است، درباره تلاش هایش می گوید: سال 1390 با توجه به پیشینه منطقه، باغ گل کوچکی که از پدرم به یادگار مانده بود، احیا کردم و تصمیم گرفتم گلاب گیری را در منطقه توسعه دهم. چند مرحله به کاشان سفر کردم و شیوه تهیه گلاب را آموختم و با سرمایه 400هزار تومان یک دستگاه تقطیر خریدم و کار گلاب گیری را شروع کردم.
مرتضی محمدی درباره پیشینه گلاب گیری در روستای گیلده می گوید: مردم گیلده از قدیم به شیوه سنتی گلاب تهیه می کردند. در حیاط اکثر خانه ها بوته های گل محمدی پرورش داده می شد. البته رنگ گل های محمدی گیلده به خاطر نوع خاک، به سفیدی می زند و شبیه گل های کاشان، کاملا صورتی نیست. در تاریخ گیلده آمده که نام روستا در اصل «گُلده» بوده و کم کم تبدیل به «گِلده» شده است. آن هم به دلیل رونق صنعت سفالگری در این منطقه است. زیرا خاک رس زردرنگ این منطقه برای سفالگری بسیار مناسب بوده و از قدیم در گیلده و روستاهای اطراف، حرفه سفالگری داشتیم.
مرتضی محمدی اضافه می کند: تخمین من این است که از دوره قاجار و بیش از 150 سال پیش بوته های گل محمدی در گیلده کشت می شده است. خود من شاهد تهیه گلاب توسط مادربزرگم به شیوه سنتی بودم. گلاب و دیگر عرقیات از قدیم در خانه های مردم گیلده تولید می شد؛ به این شکل که گل های محمدی را با اندکی آب در دیگ بزرگی می ریختند و کاسه ای روی آن می گذاشتند و بخار حاصل از آن در کاسه می ریخت.
وی در مورد گل دهی باغ های گیلده می گوید: بسته به شرایط آب و هوا، پیک گلدهی از نیمه دوم اردیبهشت تا نیمه اول خرداد است و بسیاری از باغداران، گل های چیده شده خود را به سایت های گلاب گیری می فروشند.
محمدی در پایان ابراز امیدواری می کند با برگزاری نشست روز گل محمدی در باغ محمدی، به زودی مردم روستای گیلده میزبان گردشگران برای شرکت در جشنواره گلاب باشند.
پایان خبر جیرو
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "روستای «گیلده» میزبان روز ملی گل محمدی" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "روستای «گیلده» میزبان روز ملی گل محمدی"، کلیک کنید.